2012 m. gruodžio 27 d., ketvirtadienis

Marokietiški sviestiniai sausainiai su sezamo sėklomis


  • 4 puodeliai (550 g) miltų
  • ½ arb.š. druskos
  • 2 puodeliai (460 g) sviesto, minkšto
  • 2 puodeliai (400 g) cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 1 kiaušinio trynys
  • 200 g sezamo sėklų
  • 1 kiaušinio baltymas, išplaktas


  •  Įkaitinti orkaitę iki 180 C temperatūros.
  •  Sumaišyti miltus su druska, atidėti į šalį.
  •  Kitame dubenyje minkštą sviestą išplakti su cukrumi iki purumo.
  •  Įmaišyti du kiaušinius ir vieną kiaušinio trynį.
  •  Įmaišyti miltų mišinį – turi gautis lipni, tvirta tešla.
  •  Suberti sezamo sėklas ir gerai išmaišyti.
  •  Imti po nedidelį gabalėlį tešlos, tarp delnų suformuoti kamuolėlius ir išdėlioti juos ant kepimo popieriumi ištiestų skardų. Tarp sausainių palikti tarpus.
  •  Išdėliotus kamuolėlius paspausti delnu, kad “susiplotų” į apvalius, nelabai storus sausainius.
  •  Sausainių viršų patepti išplaktu kiaušinio baltymu.
  •  Kepti 8 – 10 minučių. Atvėsinti ant grotelių.
Skanaus!



Šaltinis: Saulėta virtuvė 






2012 m. gruodžio 11 d., antradienis

Cukinijų blynai


  • 2 vidutinio dydžio cukinijos
  • 300 g varškės
  • 4 kiaušiniai
  • 4 kupini šaukštai miltų
  • 1 sauja smulkintų šviežių krapų
  • druskos, juodųjų pipirų
  • aliejaus kepti
  • 150 g plonai pjaustytos rūkytos lašišos


  • Cukinijas nuplauname, nupjauname galus ir sutarkuojame stambia tarka (burokine liaudiškai vadinama)
  • Į cukinijų tarkius įtrupiname varškę ir įmušame kiaušinius. Viską gerai išmaišome, šakute sutrupiname stambius varškės gumulus. Įberiame miltų ir dar kartą pamaišome.
  • Tada į masę įberiame saują smulkintų krapų, nepagalime druskos ir, jei norime šiek tiek pipirų. Išmaišome.
  • Į įkaitintą keptuvę su aliejumi dedame šaukštą cukinijų masės, ant blyno tiesiame gabalėlį lašišos ir ją uždengiame šaukštu tešlos. Blyną paplojame, kad nebūtų labai išsipūtęs kaip koks kalnas. Kepame iš kiekvienos pusės po maždaug 5 minutes, kol apskrus. Jei norisi daugiau lašišos ir jos yra likę, ant iškepto blyno galima dar uždėti. Valgyti pabarstytus krapais, su grietine.


Šaltinis: Knyga "Beato virtuvės"






2012 m. gruodžio 4 d., antradienis

Kiaušinių ir sūrio sufilė



  • 160g švelnaus fermentinio sūrio
  • 350ml pieno
  • 4 kiaušiniai
  • 60g sviesto
  • sviesto formelėms tepti
  • 60g miltų
  • miltų formelėms pabarstyti
  • malto muskato
  • maltų baltųjų pipirų
  • druskos 

  • Miltus nusijokite. Sūrį smulkiai sutarkuokite ir sumaišykite su prieskoniais. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Baltymus padėkite šaltai. Suflė formeles ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Sviestą išlydykite, berkite miltus ir, nuolat maišydami, kepinkite, kol miltai pagels ir įgaus riešutų kvapą bei skonį.
  • Pieną pakaitinkite iki virimo, tada plona srovele pilkite į kepintus miltus ir maišykite, kol pasidarys vientisa masė. Jei plaksite elektriniu plaktuvu, nustatykite mažiausią greitį. Maišydami kaitinkite, kol lydinys sutirštės.
  • Indą nukaiskite. Plakdami elektriniu plaktuvu, po truputį įmaišykite sūrį su prieskoniais. Tada viską ataušinkite ir po vieną įmaišykite kiaušinių trynius.
  • Kiaušinių baltymus su trupučiu druskos  išplakite iki standžių putų. Pusę jų sudėkite į sufė masę ir švelniai, bet kruopščiai išmaišykite.
  • Suflė formeles iki pusės prikrėskite sūrio ir trynių mišinio (dėkite ne daugiau kaip pusę formelės, nes kepdama suflė pūsis ir kils), o ant viršaus sukraukite likusių baltymų plakinį.
  • Suflė šaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite 20-25 minutes. Tiekite tuoj pat.

Šaltinis: Knyga "Kiaušinių valgiai"